D'on venim

Antecedents

1907

1913

1914

1931

1959

1982

1984

2006

2019

ANTECEDENTS
Crisi de la fil·loxera: A finals del segle XVIII, la plaga de la fil·loxera va arrasar amb la superfície vitícola d’arreu d’europa. Concretament a Sarral va afectar a unes 1.000 hectàrees de vinya, esdevenint una situació crítica a agricultura. La solució a la fil·loxera fou la replantació de ceps empeltats amb peus americans, ja que aquests eren més resistents a la plaga. La principal conseqüència de la fil·loxera fou l’aparició de nous cellers cooperatius arreu del territori.
FUNDACIÓ SINDICAT AGRÍCOLA
L’any 1907 es constituí la Sociedad de Trabajadores Agrícolas del pueblo de Sarreal, que posteriorment, el 1913, s’anomenà Sindicat Agrícola de Sarreal. En formaren part 103 socis, els quals foren ells mateixos els constructors del celler cooperatiu.
FUNDACIÓ SINDICAT VINICULTORS
Un sector progressista de propietaris va constituir un nou sindicat cooperatiu denominat Sindicat de Vinicultors de Sarral, format per 138 socis fundadors.
CONSTRUCCIÓ CELLER MODERNISTA
Els fundadors del Sindicat de Vinicultors de Sarral van aprovar la construcció d’un nou celler d’arquitectura modernista. S’adjudicà el projecte a Pere Domènech i Roura, i posteriorment l’escriptor Àngel Guimerà el qualificà com a Catedral del Vi per la seva estètica, arquitectura i dimensions.
SEGONA NAU DEL CELLER
L’ampliació del celler del Sindicat de Vinicultors es va dur a terme en forma d’una nova nau paral·lela al celler ja existent. L’arquitecte d’aquest nou celler fou Ricard Pagès, que seguí amb l’estil de Domènech.
FUSSIÓ SINDICATS
Uniren forces per enfortir vincles, obtenir avantatges econòmics i unir tots els agricultors de Sarral en una sola entitat, denominada Cooperativa Vinícola de Sarral.
ELABORACIÓ CAVES I VINS
L’aposta per l’embotellat de vins i caves fou una resposta a la visió dels socis per obtenir un valor afegit i continuar amb la inversió en infraestructures destinades a la millora de qualitat dels productes. L’any 1982, la junta rectora, de la mà de Vicente Garcia, l’enòleg de la cooperativa, van decidir començar l’aventura de l’elaboració del cava, amb un primer tiratge de 15.000 ampolles.
CONSTRUCCIÓ PRIMERA CAVA
Després de l’experiència dels dos primers anys en l’elaboració de cava, es decidí construir la primera cava per a la criança d’ampolles. Aquest fet es remarca com un punt d’inflexió per l’aposta dels socis per la innovació, el producte embotellat i la marca Portell.
TERCERA NAU DEL CELLER
A mesura que avançaven els anys, dos factors foren claus per a la decisió de construir un nou celler. El primer d’ells era la major producció de raïm per part dels socis, degut a una superfície vitícola més extensa i més productiva. Per altra banda, s’elaboraven una major varietat de vins, en busca de productes de més qualitat, per donar resposta a la demanda del mercat.
CONSTRUCCIÓ CAVA PICAIRE
Seguint l’evolució orgànica de la Cooperativa i donant resposta a l’augment de demanda dels nostres caves, l’any 2019 s’inaugurà una nova cava situada a la partida del Picaire, on hi reposen uns 3.000.000 d’ampolles de cava. Per als nostres socis era imprescindible que aquestes instal·lacions donessin resposta al saber fer de la cooperativa, centrat en el respecte al producte i la sostenibilitat. Per això s’optà, per una banda, a la tecnificació de processos, sense deixar de costat l’artesania dels nostres caves. I per altra banda, a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que ens permeten treballar amb una important quota d’energia verda.